duiken

Duiken is leuk!

Duiken is geen moeilijke of overdreven zware sport. Iedereen die gezond is en zich prettig voelt in het water kan er in principe mee beginnen. Omdat je jezelf als duiker in een heel andere omgeving begeeft, heb je er wel een paar dingen voor nodig.

Het is niet verstandig om een duikuitrusting te kopen en daarmee meteen in het water te springen. Om veilig te kunnen duiken is een goede opleiding heel belangrijk. Je hebt misschien al gehoord dat een duiker niet zo maar in één keer naar boven kan. Hoe lang kun je eigenlijk onder water blijven? En wat moet je doen als onder water je duikbril volloopt? Tijdens de duikopleiding leer je waarmee je rekening moet houden, als je onder water bent. Je oefent een aantal ‘bijzondere verrichtingen’.

Een speciale duikuitrusting stelt ons in staat om langere tijd onder water te blijven: Flessen met perslucht en een ademautomaat om onder water te kunnen ademen, een pak om warm te blijven en zo zijn er nog een paar onontbeerlijke spullen voor de sportduiker.

Duiken doe je nooit alleen. Je hebt dus een duikmaatje (‘buddy’) nodig. Bij een duikvereniging heb je als regel de beste kans om een buddy te vinden. Los van de gezelligheid en de ruime mogelijkheden om ervaring en routine op te doen helpt Hi-dive je ook op weg om andere onderwateractiviteiten te ondernemen, zoals onderwaterfotografie, onderwateroriëntatie en droogpakduiken. Een duikersleven zit vol variatie.

De opleiding begint in Oktober van elk jaar. Je begint met een aantal theorielessen en trainingen in het zwembad. Op de vrijdagavonden oefenen we in zwembad De Wetering in Houten. De theorie wordt in modules gegeven en elke module wordt afgesloten met een toets. Als je het theoretische gedeelte goed hebt afgesloten en je hebt de in het zwembad aangeleerde vaardigheden onder de knie, is het tijd voor je eerste buitenduik. Vanaf april wordt op donderdagavond geoefend in de Vinkeveense Plassen. Vaak beginnen we in het weekend voor de eerste duik.

Hi-dive leidt op voor de internationaal erkende NOB / CMAS brevetten die op vakantie en over de hele wereld zijn te gebruiken. De opleidingen worden verzorgd door gecertificeerde instructeurs en trainers.

Ook duikers met brevetten van andere duikorganisaties kunnen instromen bij Hi-dive, specialisaties of een opfristraining volgen.

1* (junior) Duiker / Open Water Diver

2* Duiker / Advanced Open Water Diver

3* Duiker / dive master

4* / Master Scuba Diver

Zwembad duiken 

Bij Hi Dive kun je in het zwembad met perslucht zwembad duiken. Als vervolg hierop kun je dan je (junior) 1* brevet halen.

In het zwembad maken de zwembad duikers gebruik van sets van de vereniging.

Als je als zwembad duiker ook naar buiten wil moet je in opleiding voor (junior) 1*duiker. Dan moet je wel gekeurd worden en beschikking hebben over eigen materialen. Deze kun je zelf aanschaffen of via de vereniging huren. Je moet minimaal 12 zijn bij de eerste buitenduik.

Contributie en kosten opleiding

De contributie en kosten van de opleiding kunt u hier vinden.

Introductieles

Keertje proberen? Neem dan een Introductieles.