1* (junior) Duiker / Open Water Diver

Duiken is niet moeilijk! Maar zoals bij elke sport zijn er altijd een aantal dingen die je moet weten en oefenen.

De 1*-duikopleiding is de eerste stap op weg naar een boeiende hobby, want je duikersleven begint pas echt als je met plezier, zelfstandig en veilig kunt duiken.
Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijk gebrevetteerde duiker duiken te kunnen maken tot een diepte van maximaal 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid. Je kunt met dit brevet duiken in stilstaand water.

Van oktober tot en met maart kun je op vrijdagavond ongeveer 10 keer uitgebreid oefenen en routine opdoen. In deze periode doe je ook de bijbehorende theorieopleiding.

Vanaf april maak je minimaal 5 duiken in het buitenwater op de vrijdagavond. Normaal gesproken heb je in juni je opleiding afgerond en het brevet gehaald.

Voorwaarden:

  • minimaal 14 jaar zijn, als je je eerste buitenduik maakt, voor junior geldt 12 jaar
  • een medische duikkeuring laten doen, voor je eerste buitenduik.

Tijdens het zwembadseizoen heb je een eigen basis setje (vinnen/masker/snorkel) en maak je gebruik van de uitrusting van de vereniging (vest/fles/automatenset/lood). Voor het buitenwaterseizoen schaf je je eigen uitrusting aan. Hiervoor kun je gebruik maken van de verenigingskoopsessie waardoor je voor een redelijke prijs de juiste uitrusting aanschaft. De mogelijkheid bestaat ook om de buitenduikuitrusting te huren. Neem hiervoor contact op met het bestuur.

In de aanloop naar je eerste buitenduik kun je met een eigen medische verklaring en vrijwaring volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.
De 1*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je als 1*-duiker in de opleiding hebt geleerd.

Je kunt je verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding en / of door het volgen van specialisaties zoals de specialisatie Onderwater biologie. De meeste specialties kun je bij onze eigen vereniging volgen.

Contributie en kosten opleiding

De contributie en kosten van de opleiding kunt u hier vinden.