Media

Onze foto’s en video’s zijn ook te vinden op onze Facebook pagina.

 

1 week ago

Hi-Dive Houten

Deze week heeft Hi-dive haar AVG verklaring gekregen. De laatste stap was het opnemen van onze privacy verklaring op de website. We hebben een privacy pagina toegevoegd op onze website: www.hi-dive.nl/algemeen/privacy/ met een mail adres waar je met vragen over dit onderwerp terecht kunt. ...

View on Facebook

1 week ago

Hi-Dive Houten

Gisteravond kwamen er een paar zwarte pieten langs om de snorkelaars en duikers van pepernoten en chocolade letters te voorzien. Ook stond de avond in het teken van Sinterklaas. ...

View on Facebook

1 week ago

Hi-Dive Houten

Het Hi-dive bloemetje is een waardering voor vrijwilligers die zich vorig jaar bijzonder ingezet hebben. Dit jaar werden Nadine en Frank op de ALV in het zonnetje gezet. ...

View on Facebook

1 month ago

Hi-Dive Houten

Een stukje van de instructeurspagina op Facebook van Brenda de Vries over zelf blijven nadenken over de veiligheid van je buddy en jezelf. Ik vind het heel leerzaam en wil het graag met jullie delen.

Ergens in de zomer van 2011, het is mooi weer, dus is het tijd voor een weekend Noordzeeduiken. Op dat moment ben ik een 'ervaren' 3* duiker met 249 duiken en in het bezit van 6 specialties (waaronder wrakduiken) zodat ik na deze duik 4* duiker ben. Duik 250 was deze 'Darwinduik'. Mijn buddy is een instructeur die hier niet in de rol van instructeur fungeert, met bijna 4 keer zo veel duiken dan ik heb.

Het wrak wordt door de schipper uitgekozen, mijn buddy en ik duiken op nitrox. Ik duik een enkele 18 liter staal met natpak en mijn buddy een dubbel 8.5. Ik ben de laagste verbruiker.

Op het moment dat het tijd is om ons om te kleden pak ik een reel. Daar komt van een andere duiker commentaar op. Dat is toch niet nodig, dit is zo\'n eenvoudig wrak, het is lastig als iedereen lijntjes legt. Hmmm, ok, ik weet dat een reel eigenlijk meemoet, maar als er zo veel commentaar op komt besluiten mijn buddy en ik de reel aan boord te laten. Als zij het zonder kunnen, dan wij ook. Het is niet de bedoeling om aan wrakpenetratie te doen, maar gewoon lekker over de bodem rond het wrak te scharrelen op zoek naar botervisjes e.d.

Dus springen we van boord en dalen af naar 27m diepte. Zonder reel. Het zicht is slecht, hooguit 1 meter. Wij dalen af naar de bodem en zwemmen in de luuwte van de stroming over de bodem langs het wrak. De lampen zijn aan, het is er donker.

Het is een relaxte duik, totdat we er ineens achter komen dat we IN het wrak zitten. Dat was helemaal niet de bedoeling. We hebben niets anders gedaan dan het zand over de bodem gevolgd langs het wrak. Dan moet er ergens dus op de bodem een gat gezeten hebben in het wrak. Nou ja, niet erg, de uitgang vinden we wel weer.

Dat valt dus tegen. We zwemmen inmiddels hand in hand. Het weinige zicht wat er was hebben we zelf tot nul gereduceerd. Mijn computer piept, deco. Ach, dat is niet zo erg gaat er door mijn hoofd. Als ik op mijn laatste ademteug het wrak uitkom, dan kan ik die 27m ook omhoog zwemmen. Dan stoppen ze mij maar in een decotank.

Ik kan voelen dat mijn buddy zich niet op zijn gemak voelt. Ik ook niet, maar ik weet mijn ademhaling onder controle te houden. Op de tast zwemmen we door het ruim. Ik begin te rekenen. Ik heb nog voor 20 minuten lucht. Dus als ik de uitgang niet vind, dan is mijn leven over 20 minuten voorbij. Eindigt bij duik 250, precies het moment waarop ik 4* duiker word.

Dan komt de volgende gedachte: Ik weet dat mijn buddy meer lucht verbruikt dan ik. Wat ga ik zometeen doen? Ik weet dat ik hem een schop mag geven en mag uitzwaaien, want beter 1 dood dan 2 dood. Wat ga ik zometeen doen?

Ik krijg de kans niet om er over na te denken. Mijn buddy seint 'geen lucht'. Ik aarzel niet en deel. Ergens besef ik me wel dat dit het stomste is wat ik eigenlijk kan doen, maar ik deel.

En dan: ineens zien we een iets lichtere groene waas: DE UITGANG. YES. Je wilt niet weten hoe blij je dan bent. We zwemmen het wrak uit en ik check mijn lucht. De ankerlijn gaan zoeken gaat niet lukken, dat wordt dus een vrije opstijging. In alle rust schiet ik een boei en gooi de spool in het wrak. Ik hoop dat het vast blijft zitten en dat we dus niet af zullen drijven. Ik ken het verhaal van een duiker die de ankerlijn gemist heeft en 12 uur op de Noordzee rondgedreven heeft voordat hij gezond gevonden wordt. Dat wil ik proberen te voorkomen.

Dan stijgen we op. Mijn buddy nog steeds netjes aan mijn octopus, we houden elkaar stevig vast, elleboog in elleboog gehaakt. Ik besluit zolang het gaat mijn decostops volgens mijn computer te volgen. Met een lege fles komen we boven. De boei is gelukkig gezien en vastgehaakt.

We klimmen aan boord. Eerst zeggen we niets, we konden gewoon de ankerlijn niet meer vinden. Later vertellen we het wel.

's Avonds besluiten we een rondje te gaan wandelen en over de duik te praten. Ik vertel dat ik gedacht heb aan hoe lang ik nog te leven had en wel of geen lucht delen. Mijn buddy vertelt me dat hij alleen maar dacht aan: ik ben instructeur en heb bijna 4 keer zo veel duiken als Brenda en ben zo stom geweest om naar een paar andere duikers te luisteren terwijl je weet dat die reel noodzakelijk is.

Nee, we nemen niemand iets kwalijk. Het is goed afgelopen. Er komt nog wel een discussie en hieruit komt dat soloduiken het mogelijk voorkomen had. Maar ja, we doken als budydpaar en besloten als buddypaar geen lijn mee te nemen. De dag erna wordt er ook gewoon weer als vanouds gedoken. Degene die commentaar hadden op de reel van ons zullen het nooit meer zeggen. En wij zullen nooit meer zonder reel gaan wrakduiken.

Voor mij is dit een aanleiding geweest om te leren grotduiken. Tegenwoordig neem ik op de Noordzee vaak 2 spooltjes van 30-40m mee, dit is genoeg en ze passen netjes in een droogpakpocket. Bang ben ik gelukkig niet geworden. Wel een ervaring rijker. Nog steeds ga ik graag de Noordzee op. Maar dus altijd met een reel. Ik mocht de Darwinaward gelukkig nog niet in ontvangst nemen. En kan nu mijn verhaal delen zodat mensen hopelijk gaan nadenken. Inmiddels meer dan 1800 gelogde duiken, en nog altijd het plezier niet verloren.
...

View on Facebook

2 months ago

Hi-Dive Houten

Gefeliciteerd met je 1* Cas. Behalve de diepte ook het donker opgezocht met Benjamin. Ik hoop dat je nog vele mooie duiken gaat maken. ...

View on Facebook

 

 

Klik op een foto of titel om het fotoalbum te bekijken.

2017

snorkel examen
Snorkel Examen . .

2016

 België weekend foto's Marianne   thumb Sprimont België weekend la Gombe
Belgie weekend

2015

IMG_2763 thumb zuurstof geven thumb PA020014 thumb
OW fotografie specialty Redden Specialty Thema avond OWfotografie
groepsfoto thumb PICT0086 IMG_5095 160x160 nieuwjaarsduik 2015
Egypte 2015  Examen Perslucht Nieuwjaarsduik 2015

2014

Ingrid België Weekend 2014 eieren
Trainers en Instructeurs België weekend 2014 Zeeland mei
overdracht hamer hidive in vveen160x160 groene wierslak
ALV 18 november Vinkeveen Zeeland
nettentraining 2014
Nettentraining

2013

redden thumb Afs24 thumb 2013 alv thumb
redden afsluiting buitenseizoen ALV

2012

thema avond wrakduiken jeugdduiken afsluiting buitenduiken 2012
thema avond wrakduiken Jeugdduiken afsluiting buitenseizoen
zeelandweekend 2012 Snorkelexamen2012 jeugdpers2012
Zeeland weekend snorkelexamens jeugdpers examens